کویران یک نمونه واکسن کووید-۱۹ است که توسط گروه صنعتی ایرانی شفا فارمد، از شرکتهای وابسته به گروه دارویی برکت به مالکیت ستاد اجرایی فرمان امام تولید شدهاست. متولیان تولید آن، تست حیوانی واکسن را موفقیتآمیز خواندند، همچنین کویران از سوی سازمان غذا و داروی ایران برای آزمایش بر روی انسان نیز تأییدیه دریافت نمودهاست. و با این وجود تزریق فاز سوم انسانی آن در ۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ایران آغاز گردید و با موفقیت پشت سر گذشته شد.
بر اساس گفتههای محمد مخبر، رئیس وقت ستاد اجرایی فرمان امام، هدفگذاری گروه برکت، خودکفایی ایران در زمینه واکسن تا بهار سال ١۴٠٠ و سپس صادرات آن بوده است. بر این اساس، گروه برکت وعده تولید ماهانه ۱.۵ تا سه میلیون دز واکسن در فاز غیرصنعتی از ابتدای بهمن ۹۹ تا خرداد ١۴٠٠، و فاز صنعتی با ظرفیت تولید ۱۲ تا ۱۵ میلیون دز در ماه، از اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد ١۴٠٠، و در مجموع ماهانه ۱۵ تا ۲۰ میلیون دز از خرداد را داده بود. در هدفگذاری بعدی در اردیبهشت ١۴٠٠، هدف این شرکت تولید و تحویل ۳۰ میلیون دز تا پایان مرداد اعلام شد. در ۱۲ تیر ۱۴۰۰، مخبر وعده تحویل قطعی بیش از ۵۰ میلیون دز را تا آخر شهریور داده بود، . با وجود وعدهها، نخستین محموله تحویلی گروه برکت شامل حدود ۴۵ هزار دز واکسن در تاریخ ۲۶ خرداد ١۴٠٠ بود. تا تاریخ ١٣ مرداد ١۴٠٠، بر اساس گفتههای سخنگوی وزارت بهداشت، شرکت برکت توانست تنها یک میلیون و ٨۵٠ هزار دز از واکسن به وزارت بهداشت تحویل بدهد.
عدم تحقق وعدههای دادهشده برای تولید واکسن همزمان با کمبود واکسن در کشور و افزایش مرگ و میر، موجب انتقادهایی از تولیدکنندگان این واکسن شد.
مینو محرز مدیریت «پروژه ساخت واکسن کرونا در ایران» را بر عهده دارد. او متخصص بیماریهای عفونی، رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران (IRCHA)، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و عضو فرهنگستان علوم پزشکی ایران است.محرز همچنین به عنوان کارشناس سازمان جهانی بهداشت دربارهٔ بیماری ایدز در ایران و منطقه مدیترانه شرقی پژوهش میکند.
تعداددوز: ۲ دوز به فاصله ۲۸ روز